Счетоводни услуги

Счетоводни услуги

Надеждното счетоводно обслужване е условие за успех в бизнеса

Кои бизнеси имат нужда от счетоводни услуги?

Счетоводното обслужване е абсолютно задължително за всеки работещ бизнес. Няма как една работеща фирма, била тя малка или по-голяма, да функционира нормално без редовно да се води счетоводство.

Затова, една от първите задачи след регистрация на фирма, е да се намери качествен счетоводител, който да може да предложи на бизнеса ни надеждни счетоводни услуги.

Счетоводната услуга включва изключително много различни услуги, като в зависимост от фирмата, могат да бъдат различни, но в общи линии един добре работещ бизнес има нужда от:

  1. Осчетоводяване на първични счетоводни документи (фактури и други);
  2. Изготвяне и подаване на ДДС декларации (ако фирмата е регистрирана по ЗДДС);
  3. Администриране на заплати (ТРЗ);
  4. Изготвяне и подаване на данъчни декларации;
  5. Годишно приключване;
  6. Изготвяне на годишни финансови отчети.

Какви са факторите, които определят цените на счетоводните услуги?

Ето основните:

  1. Регистрация по ЗДДС;
  2. Брой документи за осчетоводяване на месечна база;
  3. Служители на трудов договор.

Някои счетоводни фирми имат и допълнителни фактори, като например оборота на фирмата. Колкото по-висок е той, толкова по-висока е и цената на услугата.

Други пък таксуват допълнително всеки път, когато фирмата има ДДС за възстановяване, като често цената е процент от възстановения данък.

Всеки има своите методи на работа и разбирания за начините, по които трябва да се случват нещата, но истината е, че когато говорим за счетоводно обслужване на нашия бизнес, цената не бива да е определящият фактор за избор на счетоводител или счетоводна фирма.

Доста често се срещат и хора, които сами искат да водят счетоводството си поради невъзможност да плащат на счетоводител. Истината е, че това е най-лошият възможен вариант и ако бизнесът ти не генерира достатъчно приходи, че да покрие елементарните разходи, като тези за счетоводни услуги, то вероятно имате сериозен проблем и трябва да се замислите дали изобщо си струва да се занимавате.

Каквото и да си говорим обаче, накрая всеки сам взима решенията за себе си. Нашият съвет няма как да бъде различен от това да си дадете сметка за огромната важност на счетоводното обслужване за бизнеса и да го поверите на качествен счетоводител или счетоводна фирма.

Оставете коментар