Счетоводни услуги

Счетоводни услуги

Надеждното счетоводно обслужване е условие за успех в бизнеса

 

Кои бизнеси имат нужда от счетоводни услуги?

Счетоводното обслужване е абсолютно задължително за всеки работещ бизнес. Няма как една работеща фирма, била тя малка или по-голяма, да функционира нормално без редовно да се води счетоводство.

Затова, една от първите задачи след регистрация на фирма, е да се намери качествен счетоводител, който да може да предложи на бизнеса ни надеждни счетоводни услуги.

Счетоводната услуга включва изключително много различни услуги, като в зависимост от фирмата, могат да бъдат различни, но в общи линии един добре работещ бизнес има нужда от:

  1. Осчетоводяване на първични счетоводни документи (фактури и други);
  2. Изготвяне и подаване на ДДС декларации (ако фирмата е регистрирана по ЗДДС);
  3. Администриране на заплати (ТРЗ);
  4. Изготвяне и подаване на данъчни декларации;
  5. Годишно приключване;
  6. Изготвяне на годишни финансови отчети.

Цени на счетоводни услуги

Има няколко фактора, които определят цените на счетоводните услуги.

Ето основните:

  1. Регистрация по ЗДДС;
  2. Брой документи за осчетоводяване на месечна база;
  3. Служители на трудов договор.

Някои счетоводни фирми имат и допълнителни фактори, като например оборота на фирмата. Колкото по-висок е той, толкова по-висока е и цената на услугата.

Други пък таксуват допълнително всеки път, когато фирмата има ДДС за възстановяване, като често цената е процент от възстановения данък.

Всеки има своите методи на работа и разбирания за начините, по които трябва да се случват нещата, но истината е, че когато говорим за счетоводно обслужване на нашия бизнес, цената не бива да е определящият фактор за избор на счетоводител или счетоводна фирма.

Доста често се срещат и хора, които сами искат да водят счетоводството си поради невъзможност да плащат на счетоводител. Истината е, че това е най-лошият възможен вариант и ако бизнесът ти не генерира достатъчно приходи, че да покрие елементарните разходи, като тези за счетоводни услуги, то вероятно имате сериозен проблем и трябва да се замислите дали изобщо си струва да се занимавате.

Каквото и да си говорим обаче, накрая всеки сам взима решенията за себе си. Нашият съвет няма как да бъде различен от това да си дадете сметка за огромната важност на счетоводното обслужване за бизнеса и да го поверите на качествен счетоводител или счетоводна фирма.

В крайна сметка, нашето разбиране за важността на счетоводството за бизнеса и огромната отговорност, която носи счетоводната къща, е такова, че гледаме скептично на цени под 120 лева на месец за обслужване на дори най-малките фирми без служители и регистрация по ДДС.

Факт – има много счетоводители, които ще предложат цена на счетоводни услуги от 50-60 лева на месец за фирми с малко фактури, без ДДС и служители, но за нас не може една качествена месечна услуга да е на стойността на една вечеря за двама, а понякога и за един.

Счетоводни услуги за малки фирми

Счетоводните услуги са ключов фактор за успешния бизнес. Независимо дали фирмата е малка, средна или голяма, тя със сигурност има нужда от качествени счетоводни услуги.

Ние вярваме, че всяка малка фирма, без значение какъв обем работа има, се нуждае от абонаментни счетоводни услуги. Защо?

Защото всеки бизнес се нуждае от редовно ежемесечно осчетоводяване и следене на приходите и разходите. В практиката си често сме имали запитвания от клиенти дали не може само веднъж годишно да се осчетоводяват фактурите им и да се прави годишно приключване.

Истината е, че може, но това е рисково, защото счетоводителят трябва да има непрестанен поглед над фактурите, които клиентът издава и получава, за да се следи дали не се извършват сделки или операции, за които клиентът трябва да е регистриран по ДДС, а той не е.

Друга важна причина е, че при абонаментни счетоводни услуги, счетоводителят следи и за достигане на задължителния за регистрация по ДДС оборот от 50000 лева, след който задължително трябва да се подаде заявление за регистрация по закона за ДДС.

Счетоводни услуги в София

Организацията ни е базирана в София, затова основно предлагаме счетоводни услуги в София, но работим с клиенти от цялата страна.

Незвисимо дали обслужваме счетоводно клиент от София или страната, процесът ни на работа е един и същ и ние никога не използваме хартия в работата си, освен ако е неизбежно. Всички наши клиенти изпращат документите си за осчетоводяване само в електронен вариант.

Оставете коментар